Plante

Publicat in 12/08/2013

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi că…

… există peste 200.000 plante identificate până în prezent şi lista creşte în fiecare zi?

… omul foloseşte aproximativ 2000 de specii de plante pentru a prepara mâncare?

… pentru a se hrăni, plantele transformă apa şi dioxidul de carbon în substanţe organice, cu ajutorul luminii solare? Acest proces poartă numele de fotosinteză, se realizează datorită unei substanţe numite clorofilă, pe care o conţin toate plantele verzi, iar în urma lui plantele eliberează oxigen, de aceea e sănătos să avem cât mai multe spaţii verzi în interiorul oraşelor şi multe plante în clădiri.

… nici o specie de plante sălbatice cunoscute până acum nu produce o floare care să fie în totalitate neagră şi, până acum, nici una nu a fost creată artificial?

… arheologii au descoperit dovezi potrivit cărora strugurii erau cultivaţi pentru a fi apoi transformaţi în vin încă de pe vremea Mesopotamiei, adică cu aproximativ 8000 ani în urmă? Însă primii care au lăsat documente în care descriau procesul de producţie a vinului au fost vechii egipteni, acum aproximativ 5000 de ani.

… bambusul e planta care creşte cel mai repede, unele specii putând să crească chiar şi cu 1 m într-o zi?

… aroma de vanilie e obţinută din teaca unei specii de orhidee, Vanilla planifolia?

… toate părţile plantei de oleandru (Nerium oleander) sunt otrăvitoare?

… primul motor diesel era alimentat cu ulei de alune?

… din lemnul unui copac de mărime medie se pot fabrica aproximativ 170.000 de creioane?

… cel mai înalt copac din lume e sequoia? Sequoia e o specie de arbori uriaşi care pot atinge vârsta de 5000 de ani , înălţimea de peste 100 m, pot atinge un diametru al trunchiului de 13 m şi greutatea de 2400 tone, şi cresc în principal la liziera pădurilor din munţii Sierra Nevada din SUA.

… un copac de dimensiuni medii produce într-un an o cantitate de oxigen suficientă pentru a asigura oxigenul necesar unei familii de patru persoane?

… primul tip de aspirină era produs din scoarţa de salcie? În secolul al V-lea î.e.n., binecunoscutul medic grec Hipocrate, creatorul jurământului lui Hipocrate, pe care medicii îl depun şi azi,  nota în scrierile sale despre o pudră amară extrasă din scoarţa de salcie care putea fi folosită la calmarea durerilor şi reducerea febrei. Remediul este menţionat şi în textele antice din Egipt, Siria, Sumer, precum şi în tradiţia amerindiană.

… copacii ajută la scăderea temperaturii mediului ambiant, prin evaporarea apei din frunzele lor?

… dendro-cronologia este ştiinţa care calculează vârsta copacilor pe baza inelelor ce se observă pe trunchiul acestora după ce au fost tăiaţi? Inelele copacilor ne spun nu numai vârsta acestora, dar şi date despre schimbările climatice, inclusiv erupţii vulcanice.

… prima grădină botanică care apare în acte oficiale a fost realizată la cererea Papei Nicholas al III-lea la Vatican în 1278 e.n.?

… măcrişul iepurelui este singura plantă ce are două  flori pentru îndeplinirea celor două roluri specifice florilor (pentru care celelalte plante au doar o floare): una pentru a atrage păsările şi insectele în vederea polenizării, iar o a doua pentru a produce seminţe?

… majoritatea florilor au tipare de linii fine pe petalele lor? Acestea servesc ca mijloc de ghidare a insectelor către glandele producătoare de nectar, aflate în general la baza petalelor. Unele tipare de acest fel reflectă razele ultraviolete ale soarelui şi, cum insectele au vedere în ultraviolet, ele văd liniile călăuzitoare unde noi vedem doar petale colorate.

… arborele de baobab, originar din Africa, poate stoca în interiorul trunchiului său până la 1.000 de litri de apă, capacitate ce i-a adus denumirea de „copacul butoi”? Astfel, el reprezintă o sursă bună de apă atât pentru om, cât şi pentru animale, elefanţii putând fi văzuţi adesea zgâriind trunchiul baobabului pentru a bea apa din fibrele sale.