Prietenie … ce cuvânt!

Publicat in 07/12/2014

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor se pare că devenim mai buni, mai calzi, mai umani, dar la dezamăgitoare egalitate cu mai cheltuitori, mai mâncăi și mai dornici să ne reglăm conturi, fie cu alții, fie cu viața însăși. Trimitem mesaje șablon de genul: Cu ocazia sfintelor, Fie ca lumina…, Zile senine…, Crăciunul aduce…, Crăciunul bate…etc.,

Nimic sau prea puțin original și cu adevărat din suflet. Sigur, imi veți spune, “dar măcar m-am gândit”. Da, așa este, copy/paste este o chestie cu adevărat meritorie, iar gândul care îl și călăuzește, de-a dreptul pur și inocent. Terminăm conversații cu “Sănătate multă!” fără să știm ce cuvânt mare este sănătate – un automatism verbal care, sperăm noi, ne face mai buni, mai păsători și de ce nu, ne înmulțește șansele în fața creatorului de a accede între cei aleși.

Nu am să întreb de familie, care în idealismul meu consider că, orice s-ar întâmpla, este lângă voi, însă o spun cu jumătate de gură pentru a putea lăsa deoparte episodul, prea des întâlnit cu ”buna înțelegere” atunci când vine vorba de împărțit averi, case părintești sau banii de sub salteaua bătrânului. Întreb pur și simplu de prieteni – aveți? Și când spun prieten, mă refer la omul acela pe care puteți să-l sunați la 03.00 a.m., în toiul nopții, să îi pretindeți mașina cu seninătate, să puteți să-l sunați la prânz, fără să vă bateți capul că doarme și-l deranjați, să vă doneze sângele, ficații, rinichii sau ce este nevoie sau care vă deconectează de la controversatul aparat ca să vă puteți duce liniștit, că așa v-ați înțeles voi, la o bere.

Acum întreb din nou, aveți? Dacă răspunsul este DA, păi atunci uitați de povestea cu  copy/paste, rezolvați-vă timpul necesar și faceți un minim efort de a-l căuta, aduceți-vă aminte de ziua lui și faceți un cadou, îmbrățișați-l, iar dacă vă greșește în viața asta, iertați-l și gândiți-vă să-i acordaţi a doua șansă.

Dacă răspunsul este NU, ce mai așteptați? Ieșiți în lume și căutați-l, asigurați-vă nopțile în care veți căuta cu disperare un umăr pe care să plângeţi, albiți-vă ungherele sufletului, aruncându-i secrete și petreceți liniștiți bătrâneți trăite doar din amintiri și dulci melancolii.

Nu uitați, sărbătorile întodeauna sunt un bun prilej de a vă apropia unii de alții și încercați să o faceți din inimă, deschiși și originali, fără copy/paste dat la grămadă, pentru că suntem unici, iar cei apropiați nouă, extrem de rari și valoroși.

Sărbători fericite şi pline de prieteni!

 

Psih. Daniel Popescu, Fundaţia Alpha Transilvană

Tags: , ,