Pruncul, părinții și internetul

Publicat in 11/02/2014

Internetul … Pentru noi părinții, o chestie care a luat naștere sub ochii noștri, pentru mulți dintre noi încă o chestie teribilistică a modernismului prezent și încă o mare necunoscută, fără a ști exact cu ce se mănâncă și dacă face bine la digestie sau nu.

Zilnic auzim cuvântul minune “internet” în diferite contexte, de la ziare care dispar și se mută în ograda virtuală, la videoclipuri devenite ” virale” sau vedete peste noapte născute tot aici, într-o lume unde legile de noi știute nu prea se mai aplică.

Odată cu mutarea internetului din calculatorul prăfuit de pe birou în buzunarul sau geanta fiecăruia și transformarea cadourilor din jucării în smarthphone-uri și tablete, este foarte posibil ca prin casă să auzim tot mai des de la copiii noștri cuvinte ca facebook, youtube, instagram, mail sau yahoo messenger, adică mici progenituri ale netului care-și fac culcuș în viața copiilor fără prea mare tam-tam, dar cu efecte devastatoare dacă sunt scăpate de sub control.

De tăiat din rădăcină, nu prea are rost, totul în jurul nostru începe să fie conectat la rețea, de la viața profesională la cea privată, cu tot cu socializare și cumpărături, să nu mai amintesc ce tsunami crunt este pentru un adolescent privarea de libertate numită no internet acces.

Buun! Și dacă tot nu se poate fără, ce ne facem cu noul loc de joacă? Păi procedăm ca la orice loc de joacă, încercăm să-l facem sigur, încercăm să-l facem să scoată tot ce e mai bun din copiii noștri, să le dezvolte abilități și cunostiințe, să-i pregătească pentru mâine, indiferent ce înseamnă asta.

Câteva reguli de bază pe care noi ca și părinți ar trebui să le avem în vedere pentru a minimaliza partea întunecată a amalgamului informațional numit internet și cel mai important pentru a ne proteja copiii:

  • să nu fie la îndemâna oricui informații personale cum ar fi: numele, vârsta, școală, numere de telefon sau adresa de domiciliu,
  • niciodată să nu se trimită poze către cineva necunoscut,
  • atenție la parole, este indicat să fie complexe si să le cunoaștem,
  • să fie accesibile doar site-uri conform vârstei copilului,
  • să aibă încredere și să vă avertizeze când i se întâmplă ceva negativ sau neînțeles în mediul online,
  • să nu se deschidă e-mail-uri de la necunoscuți, pot conține programe virus.

Poate părea complicat și dificil de manipulat un asemenea instrument informațional, dar nu trebuie să uităm că noi plătim abonamentul lunar, așa că se poate restricționa, noi plătim abonamentul de date de la telefon, noi cumpărăm tableta, noi ar trebui să fim adultul responsabil cu cheile de gât și nu în ultimul rând, noi ca și părinți, stabilim timpul : timpul petrecut împreună cu copiii noștri, timpul pentru activități dedicate familiei, timpul pentru activități extra, fie că este natură, muzică, arte, limbi străine sau sport. Una dintre chei nu este alta decât echilibru și armonie, nimic în deficit, nimic în exces. Baftă, răbdare și timp vă doresc!

Psiholog Daniel Popescu – Fundaţia Alpha Transilvană

Tags: , , , , , , ,