Pudra de roşcove – substituentul ideal al celei de cacao în meniul copiilor

Publicat in 12/08/2013

Ce ar trebui să ştim despre pudra de roşcove?

Pudra de roşcove se obţine din fructele arborelui Ceratonia siliqua, originar din bazinul Mării Mediterane. Aceste fructe fac parte din familia leguminoaselor, având formă de păstaie. Prin uscarea, prăjirea şi măcinarea lor fină, se obţine pudra de roşcove, numită şi faină de roşcove sau carob. Aspectul, culoarea, textura şi consistenţa ei sunt asemănătoare pudrei de cacao, pe care o poate substitui în diverse produse de patiserie, cofetărie, cereale pentru mic dejun, băuturi calde şi altele.

De ce am folosi pudra de roşcove în locul celei de cacao?

Analizând conţinutul acestui aliment, cercetătorii au constatat că are un procent mic de proteine (4-8 g%), mai multe glucide (43-52 g%) şi foarte puţine grăsimi (0,7 g%). Valoarea calorică medie este de 222 kcal/100 g şi conţine multe fibre (39-41 g %). Multe din beneficiile roşcovelor se datorează acestor fibre: ele îmbunătăţesc digestia, asigura un peristaltism normal, împiedică constipaţia şi balonarea, au proprietăţi antidiareice, absorb şi elimină toxinele bacteriene, absorb şi elimină o parte din colesterol, contribuind astfel la scăderea acestuia în sânge.

Un alt mare avantaj al pudrei de roşcove, este conţinutul crescut de calciu (358 mg %) şi mai mic de fosfor (81 mg %), aflate într-un raport favorabil absorbţiei calciului. De asemenea, o parte din grăsimile conţinute de roşcove sunt acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, cu importante roluri pentru sănătatea noastră. Roşcovele au un conţinut crescut de minerale , printre care fier, magneziu, potasiu şi altele. Vitaminele pe care le găsim sunt cele din complexul B şi vitamina A.

O parte din beneficiile aduse de pudra de roşcove sunt comune cu cele ale pudrei de cacao: conţinutul crescut de antioxidanţi, indicele glicemic scăzut (15 pentru roşcove, 20 pentru cacao), unele minerale şi vitamine. In cacao se găseşte vitamina K şi vitaminele B, iar dintre minerale, magneziu în cantitate mai mare (429 mg%).

Să vedem acum ce cusururi ar avea pudra de cacao: conţinutul ei de grăsimi este de 22-26 g%, ceva mai mare deci, proteinele 20-23g%, glucidele 11-13 g%. Valoarea calorică medie este ceva mai mare din cauza grăsimilor (330 kcal/100 g), iar conţinutul de fibre este mai mic (8-10 g %). Gustul este amărui, necesită corectare cu multe zaharuri, grăsimi, lapte sau derivate, astfel valoarea calorică a dulciurilor cu cacao creşte foarte mult. În plus, conţine substanţe cu efect excitant şi iritant (cofeină, teobromină, teofilină), alergizant şi acidifiant (acid oxalic, tartric, malic, acetic, etc). Un mare dezavantaj este conţinutul mic de calciu (51 mg %) faţă de un conţinut foarte ridicat de fosfor (685 mg %), raport care este nefavorabil absorbţiei calciului. Un efect ce trebuie menţionat în cazul pudrei de cacao este faptul că în organism stimulează secreţia de endorfine şi serotonină (numită şi “hormonul fericirii”), substanţe ce influenţează în bine starea de spirit, induc calm şi satisfactie, bună dispoziţie. Prin acest efect poate să dea dependenţă, iar atunci când este consumată în cantitate prea mare, se ajunge la numeroase probleme, datorate adaosurilor de zahăr şi grăsimi din ciocolată, începând cu cariile dentare şi terminând cu obezitatea şi toate complicaţiile ei.

Aşadar, multe din avantajele pudrei de roşcove sunt urmarea faptului că nu conţine substanţe care pot dăuna sănătăţii noastre: excintante, iritante, alergizante, purine (contraindicate în gută, hiperuricemie), acid oxalic şi alţi acizi, nu dă dependenţă, nu necesită neapărat corecţia gustului cu îndulcitori, nu conţine substanţe toxice deoarece nu are nevoie de tratament cu pesticide, arborele având imunitate naturală faţă de ciuperci şi paraziţi.

Aceste observaţii sunt suficiente pentru a putea formula o concluzie. Pudra de roşcove este un înlocuitor ideal pentru cacao, mai ales în regimul alimentar al copiilor, datorită în special aportului de calciu necesar dezvoltarii scheletului. Este chiar indicată înlocuirea pudrei de cacao cu cea de roşcove pentru copiii mici cu predispoziţie la alergii şi pentru copiii hiperactivi şi agitaţi. Dulciurile cu cacao pot rămâne o alegere ocazională, dacă nu se poate renunţa la ele, dar este indicat să le consumăm în stare cât mai pură (ciocolată amăruie, cu peste 70% cacao) şi in cantitate mică (1-2 pătrăţele / zi).

Luminiţa Huza