Reeducarea abdo-perineală post-partum

Publicat in 23/04/2014

Reeducarea abdo-perineală după naştere este esenţială pentru mame deoarece are ca scop refacerea tonusului muscular la nivelul muşchilor abdominali (modificaţi în timpul sarcinii) şi musculaturii intime (modificate datorită hormonilor încă din sarcină, indiferent de modalitatea prin care s-a produs naşterea).

Pentru a înţelege de ce este nevoie de reeducare, trebuie să înţelegem ce este perineul, cum şi de cine este afectat.
Perineul este un ansamblu complex de muşchi, care poate fi împărţit într-un plan superficial şi un plan profund, într-o parte anterioara şi o parte posterioară.

Perineul are cu certitudine un rol în timpul naşterii. Cel mai des, femeile încep să se intereseze pentru prima dată de perineul lor când sunt însărcinate. Cel mai probabil din această cauză, cele mai multe cred că funcţia principală este legată de naştere. În realitate însă, în peste 99% din viaţa noastră, perineul lucrează fără să ne dăm seama şi nu are nicio legătură cu naşterea. Muşchii perineali, atât la bărbaţi cât şi la femei, controlează funcţiile urinară (control sfincterian), anală (control sfincterian) şi sexuală.
În timpul naşterii, într-adevăr perineul este foarte solicitat, mai ales datorită practicilor nocive din maternităţi (efectuarea epiziotomiei de rutină, travaliul augumentat cu oxitocice, poziţia ginecologică clasică în expulzie care nu este fiziologică şi care influenţează trauma perineală, folosirea manevrei Kristeller- împingerea externă pe fundul uterin în timpul expulziei- din 2007 considerată malpraxis), dar şi datorită altor factori precum paritatea mamei (numărul de copii născuţi), greutatea copilului, prezentaţia copilului (poziţia posterioară), IMC ridicat al gravidei înainte de sarcină are un impact negativ în ceea ce priveşte riscul de incontinenţă urinară, dar şi folosirea forcepsului sau vacumuului.
Reeducarea postnatală a musculaturii perineului şi abdomenului începe după 6-8 săptămâni de la naştere. Astfel mamele pot reveni în formă după naştere, evita incontinenţa şi se pot bucura de o viaţă intimă satisfăcătoare.
Prin reeducarea abdo-perineală postpartum, funcţiile perineului vor fi restabilite şi problemele potenţiale prevenite (prolaps de organe, incontinenţă urinară, fecale, hemoroizi, probleme sexuale).
Reeducarea abdo-perineală postpartum constă în exerciţii care se pot practica într-un mediu familiar, pot fi integrate în activităţile zilnice alături de bebeluş.
Începerea protocoalelor de reeducare are loc la sfârşitul celor două luni pentru femeile care au născut prin cezariană, şi a doua zi post-partum în cazul celor care au născut pe cale vaginală.
Programul postnatal de exerciţii are ca scop final:

  • Tonifierea perineului,
  • Ajutarea uterul să revină la poziţia normală în bazin,
  • Întărirea părţii inferioare a spatelui mult solicitată în sarcină
  • Tonifierea muşchilor abdominali, care îşi recuperează astfel forţa şi elasticitatea
  • Eliminarea tensiunii din umeri şi gât, zone ce sunt încordate datorită orelor petrecute cu bebeluşul în braţe
  • Îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul sânilor, menţinând o bună postură şi tonicitate muşchilor ce îi susţin
  • Creşterea flexibilităţii şi mobilităţii articulaţiilor
  • Reducerea oboselii şi conferirea unei mai bune circulaţii a sângelui, sporind energia de care orice mamă are nevoie.

Fiind mamă a doi copii, ştiu cât de solicitantă este sarcina asupra corpului femeii şi cât de important este să fii în formă după naştere. De aceea, recomand reeducarea abdo-perineală după naştere prin exerciţii fizice.

Adina Iancu este moaşă independentă și coordonator servicii educație maternală pre și postnatală, educator perinatal – consultant alăptare SAMAS, formată și ca Doula (persoană de suport non-medical al femeii la naștere, oferă serviciul de însoțire a nașterii tuturor femeilor care își doresc un sprijin eficient la naștere atât în cadrul spitalicesc cât și în afara lui), oferă suport profesional adecvat viitorilor parinţi, centrat pe necesităţile acestora, menţinând în centrul atenţiei sănătatea mamei şi a copilului. Adina este colaborator al centrului senso.

senso este locul în care lucrurile capătă sens, locul în care te conectezi cu ceea ce este important, unde devii cu adevărat tu: părinte, copil, carierist, sănătos, creativ, echilibrat. Dezvoltăm abilităţi de viaţă şi socio-emoţionale, creativitatea, încrederea în sine şi motricitatea cu copiii; gestionăm nevoile şi emoţiile copilului, comunicarea şi relaţiile armonioase cu părinţii; te sprijinim în a dobândi echilibrul viaţă personală – profesională şi a-ţi regăsi armonia interioară. Grupuri de suport şi dezvoltare, ateliere pentru copii, consultanţă în carieră, consiliere psihologică, workshopuri, ateliere pentru burtici şi mămici. FaceBook: senso – pentru dezvoltarea ta personală.

Un articol oferit de senso LOGO3 copy

Tags: , , , , ,