Riscurile dietelor “după ureche”

Publicat in 12/05/2014

Astăzi vom discuta despre diete şi riscurile dietelor după ureche.

Zilnic sunt întrebată de cunoștințe, prieteni, chiar și de oamenii întâlniți întâmplător, la diferite ocazii, despre dietele care apar la televizor, în reviste, pe internet și au tot felul de denumiri, care mai de care mai ciudate. Mă întreabă dacă sunt eficiente. Bineînțeles că nu le-am testat pe toate și nici nu mă interesează să le testez pe toate pentru că este de ajuns, cu experiența mea, să-mi dau seama că nu au nici o legatură cu medicina.

Nutriția este o ramură a medicinei și contează foarte mult un ansamblu: omul, bolile lui, ceea ce mănâncă, stilul său de viață. Și trebuie avute toate în vedere. Nu putem să credem în ceva miraculos. Orice dietă care promite că vom slăbi într-o lună atâta cât am câștigat în câţiva ani nu poate fi adevărat. Gândiți-vă, dacă ați pus 20-30-40 de kilograme în ultimii ani, cum puteți să le dați jos într-o singură lună? Oare corpul nu va avea de suferit? Din păcate, oamenii fug după miracole. Eu cred în minuni, dar nu în domeniul acesta, al nutriției şi al slăbitului. Cei care sunt grav bolnavi slăbesc foarte mult, văzând cu ochii. Ceilalți, care sunt sănătoși, devin bolnavi prin diferite diete, care le șubrezesc sănătatea. În exterior, sunt slabi, arată bine, se simt bine că sunt slabi, pentru că ăsta e țelul lor în viață, dar în interior nu știu ce se întâmplă, nu știu ce ravagii au avut asupra corpului lor aceste șocuri.

În general, corpul suferă atunci când slăbești într-un ritm foarte accelerat și pot să spun că, din păcate, am pacienţi care au dezvoltat boli autoimune sau alte boli grave după o slăbire-șoc, 15-20 kg într-o singură lună. Noi, nutriționiștii trebuie să ne ocupăm de acești pacienți care vin la noi când sunt deja bolnavi, când au metabolismul schimbat, încetinit, și trebuie să ne ocupăm de ei, când puteam să ne ocupăm înainte. Putem s-o luăm încet, așa cum trebuie, fiziologic, normal, să dăm răgaz corpului să se obișnuiască cu noua greutate, să nu-l biciuim de parcă ar fi un cal de povară, să ajungă în două săptămâni la o siluetă de invidiat, precum cea de pe copertele revistelor.

Gândiți-vă de două ori înainte de a începe o dietă minune

Mi-aș dori foarte mult să vă gândiți de două ori înainte de a începe o dietă care vă promite minuni. Nu este bine. Mergeți la un nutriționist, alegeți să ascultați sfatul lui, pentru că are în spate ani de medicină, ani de practică medicală și contează mult mai mult decât sfaturile unor oameni care au ținut ei, dintr-o întâmplare, o dietă, fie cu ananas, fie cu cine știe ce alte nebunii, și au slăbit. Bun, lor li s-a întâmplat, dar nu este valabil pentru toată lumea, poate ei chiar au un organism foarte sănătos sau stomac ”de fier” și n-au avut niciun fel de probleme. Dar asta nu înseamnă că se poate pentru toţi. Eu nu lucrez decât pe baza analizelor medicale. Nu pot să-i dau unui pacient o dietă așa, la întâmplare, fără să țin cont de istoricul lui medical. Contează foarte-foarte mult ceea ce mănâncă în fiecare zi, dacă nutriţionistul schimbă complet meniul, fără să țină cont de preferințele pacientului, nu îi va place, va ține regimul o lună-două, după care va reveni la vechile obiceiuri alimentare. Eu nu vreau asta. Eu vreau să ne întâlnim pe stradă, fericiți, să ne dăm mâna, să ne admirăm că suntem slabi în continuare și că avem un stil de viață sănătos. Asta e ceea ce contează.

A mânca sănătos nu este pentru o lună-două, pentru postul Paștelui, al Crăciunului, pentru înainte de a mă mărita sau de a merge la petrecerea de Revelion. Nu, este pentru tot restul vieții. Întotdeauna, mâncatul sănătos ne face slabi, deși nu ne face slabi la fel de rapid ca și dietele de pe internet, care promit foarte multe. Și atunci, când vă întrebați: ”Dar la mine de ce nu a avut efect?”, am să vă spun că nu era bună. Nu orice dietă se potrivește tuturor.

Vreți ceva care să fie rapid? Încercați o detoxifiere puternică. Pacientele mele slăbesc undeva între 5 și 6 kg pe lună atunci când țin o cură de detoxifiere. La cei despre care aud că slăbesc 15, chiar și 20 de kg într-o lună, mă gândesc cu groază, ce analize vor avea și ce boli vor apărea peste câteva luni sau poate peste câțiva ani. Din păcate, cei mai mulți dintre cei care caută aceste diete nu au cunoștințe medicale. Și normal, oamenii nu s-au dus toți la medicină și nu pot să facă diferența dacă este fiziologic, normal, să i se întâmple organismului ceea ce scrie acolo. De aceea, mie mi-e ușor, citind o carte sau văzând pe internet sau într-o revistă, să-mi dau seama dacă este normal sau nu ceea ce scrie acolo. Și de aceea, ar trebui ca oamenii să meargă, să întrebe un specialist: E bine ce scrie acolo, se poate? Întrebările sunt binevenite și eu mă bucur să le răspund, ca să-i lămuresc.

Mă întristează când aflu ce diete au ținut înainte de a veni la mine, toate nebuniile pe care le-au făcut, de multe ori umplu pagini întregi din chestionar în care îmi povestesc ce diete miraculoase au ținut. Și funcționează pe moment, într-adevăr, dar ulterior se îngrașă mult mai mult decât slăbiseră înainte. Și atunci ce fac? Sunt într-o veșnică dietă, de la o dietă de un anumit fel la o dietă de alt fel, doar cu alte denumiri. Până la urmă, întotdeauna când vreți să faceți o alegere, gândiți-vă la bunul simț, dacă bunul simț vă spune că nu puteți să mâncați cinci ouă ochiuri la micul dejun, împreună cu două felii de brânză mai groase decât felia de pâine și cu câteva linguri de smântână, nu mâncați. E evident că nu e sănătos, nu vă face bine, indiferent cine vă recomandă acest lucru, încercați să alegeți întotdeauna, pe cât puteți, varianta de a merge la un cabinet. Merită toți banii, pentru că altfel dați bani mulți ca să vă recuperați din bolile care rezultă în urma alegerilor nesănătoase.

Vă doresc o viață plină de sănătate.

cristina dobrin

Tags: ,