Copiii şi poveştile

Publicat in 30/12/2013

Decembrie este o lună de basm, o perioadă în care ne întoarcem cu drag în copilărie, în care ne vine să spunem şi să ascultăm poveşti la gura sobei. Asta mă provoacă să vă vorbesc puţin despre cărţile de poveşti care sunt, cu siguranţă, cele mai îndrăgite cărţi. Toţi le-am răsfoit în copilărie împreună cu familia, ne-am uitat la poze şi le-am colorat, apoi le-am citit singuri în vremea claselor primare, pentru ca la maturitate să le citim noi înşine copiilor, şi într-o bună zi, nepoţilor. Oare de ce e important să citim şi să spunem poveşti copiilor? De ce să citească copiii poveşti? Care este vârsta potrivită poveştilor?

În primul rând, nu cred că există o vârstă a poveştilor. E minunat să citim poveşti chiar ca adulţi. Citind copiilor, intrăm în lumea lor şi reuşim să îi înţelegem mai bine, suntem mai aproape de ei şi retrăim clipele plăcute din copilăria noastră. Pentru copii este foarte important să asculte şi să citească poveşti, acestea ajutându-i la dezvoltarea imaginaţiei, a gândirii şi a limbajului. Specialiştii spun că, prin intermediul poveştilor, copiii îşi dezvoltă creativitatea şi simţul estetic. Se vor identifica cu personajele preferate, le vor imita, vor învăţa despre lumea care îi înconjoară, o lume nouă pentru ei care, începând cu cele mai mici vârste, se lasă încet-încet descoperită. E bine să le citim cât mai devreme, dacă se poate în fiecare zi câte puţin. Şi, chiar dacă la început nu vor înţelege ce le citim, astfel ei se familiarizează cu lectura şi cu lumea cărţilor. O lume care devine mai fascinantă dacă poveştile sunt citite cu intonaţie, pe voci diferite, folosindu-ne de mimică şi gesturi largi care imită acţiunile personajelor. Putem fi generoşi cu toate acestea! E nevoie de puţină practică, dar după ce ne obişnuim, ne vom simţi bine în pielea personajelor, ca nişte mici actori pe scenă. Astfel, povestea va fi mult mai captivantă şi mai distractivă, iar copilaşii vor învăţa, la rândul lor, să fie expresivi şi deschişi. Cu timpul, copiii ne vor ajuta să înterpretăm poveştile şi vom putea juca acţiunile din poveste  pe scene improvizate în propriile case folosind păpuşi, jocul de rol fiind o metodă excelentă de învăţare.

Citindu-le, copiii aud cuvinte şi expresii noi, fac cunoştinţă cu noţiuni noi. La un moment dat, ei vor pune întrebări, o mulţime de întrebări care mai de care mai încuietoare. Povestea poate fi întreruptă de câte ori este nevoie. Folosindu-ne imaginaţia şi având răbdare cu ei, le vom putea răspunde la toate întrebările. Copiii vor fi foarte satisfăcuţi de cunoştinţele noi şi vor veni la noi cu orice întrebare şi nelămurire legate de viaţa reală. Vom crea o legătură bazată pe sinceritate şi încredere, iar în viitor, vom beneficia din plin de timpul şi energia investite în aceste activităţi. Apoi, citind poveşti, privind imaginile şi imaginându-ne alte poveşti pe marginea lor, stăm aproape de copii, ne privim în ochi, râdem, relaţia noastră se consolidează, iar timpul petrecut făcând lucruri interesante împreună este nepreţuit!

La vârste fragede, copiii învaţă cel mai uşor prin poveşti.
Psihologii susţin că ei învaţă cu ajutorul poveştilor comportamente cum ar fi competiţia şi cooperarea, empatia şi altruismul, şi descoperă valori ca dreptatea, cinstea, responsabilitatea. Şi, tocmai de aceea, este bine să nu sărim peste fragmentele care ni se par violente sau are conţin elemente de agresivitate, de exemplu: vânătorul cu cuţitul în mână vrea să o ucidă pe Albă ca Zăpada, mama vitregă se transformă într-o babă hâdă, lupul cade în groapă şi arde în foc, etc. Copiii percep lucrurile diferit faţă de noi, prin prisma experienţei lor şi a imaginaţiei lor. Ei văd lucrurile aşa cum sunt, încă nu sunt capabili să înţeleagă subtilităţi. Prin intermediul acestor scene, ei vor înţelege mai uşor că răul este pedepsit şi că binele, chiar dacă trece prin multe încercări, este răsplătit.

Atunci când vrem să îi ajutăm pe cei mici să gestioneze unele situaţii dificile cu care se confruntă, ne putem folosi cu succes de poveştile potrivite. Unui copil timid şi închis în sine îi putem citi “Răţuşca cea urâtă” sau “Prâslea cel voinic şi merele de aur” şi putem vorbi despre situaţiile grele pe care le-a avut de înfruntat personajul principal. Copiii vor trece mai uşor peste greutăţi atunci când ştiu că şi alţii s-au confruntat cu probleme, dar au reuşit să învingă. De asemenea, trebuie să înţeleagă că personajul iese învingător ajutat de cineva: e important să ştie că noi suntem alături de ei şi îi vom susţine întotdeauna.

Sunt multe avantajele cititului de poveşti şi, cu siguranţă ar mai fi multe de spus, dar mi-am propus la început să vă vorbesc doar puţin. Cu siguranţă vom mai avea ocazia să povestim despre poveşti şi într-un articol viitor. Până atunci, să avem parte de sărbători fericite şi anul care stă să vină să fie plin de bucurii alături de copiii noştri! Să ne întâlnim anul viitor plini de energie, cu articole noi şi utile!

Oana Pintilie
Sursa: www.cugetliber.ro