Rolul tratamentelor homeopatice în sarcină

Publicat in 01/04/2014

Dr. Mariana Alecu

Centrul de medicină Integrativă Lotus Life, Târgu-Mureş

consulthomeopat@gmail.com

 În articolele din numerele precedente ale revistei, v-am povestit despre posibilitățile vaste de tratament homeopatic, natural și blând, ale diverselor patologii ce pot apărea la copiii noștri chiar din prima zi de viață. Și pentru că ei au nevoie de mămici sănătoase și echilibrate pentru a-i crește, m-am gândit ca în acest număr al revistei să discutăm despre inerentele situații neplăcute apărute în cursul sarcinii.

Cu toții stim că perioada de sarcină nu este lipsită de mici tulburări, care însă trebuie tratate cât mai natural posibil, în această perioadă fiind contraindicate marea majoritate a medicamentelor alopate. Perioada în care au fost însărcinate a rămas sau va rămâne în memoria majorității femeilor ca o perioadă benefică, plină de echilibru și armonie cu lumea înconjurătoare și cu sinele. Dar chiar și așa, pot apărea neplăceri datorate creşterii în volum a abdomenului și a modificărilor hormonale – greață, insomnie, presiune pelvină, hipertensiune arterială, arsuri la nivelul stomacului,  sau datorită bolilor acute apărute pe perioada sarcinii – răceli, infecții urinare,  gastrite, când viitoarea mămică se poate vedea în imposibilitatea de a le trata așa cum ar fi făcut-o anterior sarcinii.  Aici intervine homeopatia, indicată în orice perioadă a vieții, chiar și în sarcină.

Să începem cu primele șase săptămâni ale sarcinii. De cele mai multe ori, primul semn al sarcinii este greața matinală, apărută datorită modificărilor hormonale la majoritatea femeilor însărcinate, cu grade și caractere diferite în funcție de tipologia acesteia – unele supotă mirosurile, dar nu și gusturile puternice, altele nu suportă deloc mirosurile, unora le este greață de îndată ce se trezesc, altora mai târziu. În acest caz, medicamente homeopate ca Sepia, Pulsatilla sau Natrium Muriaticum redau zâmbetul viitoarei mămici și o ajută să treacă peste micile neajunsuri datorate începutului sarcinii.

În această primă parte a sarcinii, se pot umfla picioarele, circulația de întoarcere venoasă fiind afectată din rațiuni mecanice chiar dacă sarcina nu este încă foarte vizibilă. Tratamentul în acest caz cu Aesculus hippocastanum sau Arnica poate reda suplețea de altădată a picioarelor viitoarei mămici, fără a pune în pericol evoluția normală a sarcinii acesteia.

Încă din primul trimestru al sarcinii, ca și în următoarele, pot apărea contracții uterine, hemoragii, chiar iminență de avort. În astfel de situaţii, în colaborare cu medicul ginecolog, medicul homeopat poate restabili cu succes contractilitatea normală a uterului.

Nu de puține ori, viitoarele mame se confruntă cu neplăcuta infecție urinară, caz în care situația, și așa neplăcută, este agravată de faptul că aceasta este conștientă că un tratament medicamentos alopat poate influența negativ evoluția sarcinii sale. Homeopatia o ajută și în această situație, cu tratament care prin modul său de acțiune, de mobilizare şi susținere a capacității naturale de luptă a organismului, nu periclitează cu nimic evoluția fiziologică a sarcinii.

Să nu uităm că uneori apropierea momentului nașterii determină o stare de anxietate, teamă crescută în special la prima naștere, când viitoare mamă se întreabă dacă se va descurca în acele momente, dacă va fi sănătos copilul, dacă va şti să îl îngrijească…și multe alte întrebări. Tot  homeopatia este cea care o poate ajuta și în aceste momente, redându-i încrederea în sine și în capacitățile ei de a-și manifesta instinctul matern.

Așadar fiți încrezătoare, dragi mămici și viitoare mămici, medicul homeopat este cel mai bun prieten al sănătății dumneavoastră și a copilașului!

Tags: , , ,