Sănătate din natură pentru puiul tău şi întreaga familie

Publicat in 07/05/2013

Alimentele pe care le consumăm fac mai mult decât doar să ne umple stomacul, ele dau corpului nutrienţii necesari pentru a trăi. Ceea ce mâncăm afectează cum ne simţim în prezent şi cum ne vom simţi mai târziu în viaţă.

Unele mâncăruri alimentează capacitatea nativă a corpului de a lupta cu bolile, deci aceste mâncăruri reduc riscul apariţiei problemelor de sănătate. Alte alimente ne consumă energia şi ne slăbesc sistemul digestiv. Articolul de mai jos vă prezintă alimentele cele mai bogate în vitamine, care vă pot ajuta să obţineţi nutrienţii de care aveţi nevoie.

Vitamina A este un nutrient liposolubil care ajută la formarea şi menţinerea sănătăţii dinţilor, oaselor, ţesuturilor moi şi a pielii. Această vitamină ajută la îndepărtarea infecţiilor virale şi bacteriene, având şi un rol de stimulare a sistemului imunitar; păstrează sănătatea unghiilor şi a părului şi previne deteriorarea acuităţii vizuale.

De aceea, e bine ca cei mici in special, dar şi noi toţi, să consumăm morcovi, spanac, roşii, cartofi dulci,varză creaţă, caise, dovleac, ficat, lapte. De asemenea, unele condimente precum boia de ardei iute, de ardei cayenne, chilli, sunt bogate în vitamina A.

Complexul de vitamine B, în special B6, B12 şi acidul folic B9, sprijină funcţionarea adecvată a sistemului nervos, sinteza ADN-ului şi formarea globulelor roşii în sânge. Ele ajută la menţinerea funcţiei cerebrale, previn anemia şi sunt importante pentru metabolism.

Mâncărurile cu un conţinut mai bogat in vitaminele B6 şi B12 decât media, sunt: carnea, în special cea roşie, peştele, fructe de mare, ouă, lapte, banane; acidul folic se găseşte cu preponderenţă în legume cu frunze verzi, carne de pasăre, cereale integrale, gălbenuş de ou, brânzeturi, năut, linte, citrice şi fructe roşii. Aşadar, ar fi bine ca aceste mâncăruri să nu lipsească din camară.

Cunoscută şi ca acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant puternic care protejează sănătatea celulelor, susţine asimilarea fierului în organism, menţine sănătatea gingiilor şi a dinţilor, ajută la vindecarea rănilor şi la rezistenţa organismului la infecţii.

Vitamina C poate fi asimilată din fructe precum coacăze negre, măceşe, citrice, papaya, căpşuni, dar şi din legume precum broccoli, varză de Bruxelles, urzici sau fasole verde.

Vitamina D este esenţială pentru asimilarea calciului şi fosforului şi contribuie la formarea scheletului, mai ales în faza de creştere. De aceea, dă-i puiului tău să mănânce cât mai mult peşte (macrou, somon, etc.), lapte şi lactate nedegresate, gălbenuş de ou şi cereale.

Ca şi vitamina C, vitamina E este un antioxidant puternic, de care organismul are nevoie pentru a fi mereu în formă. Vitamina E are efect reenerant, mai ales asupra celulelor musculare, şi ajută la asimilarea în organism a vitaminei K. Se găsete în special în seminţele de floarea soarelui, migdale, legume verzi (mai ales spanac), dar şi în morcovi, roşii, avocado, cereale integrale.

Pentru că am menţionat mai sus vitamina K, vă mai spunem că ea e importantă în coagularea sângelui. Nou-născuţii au o cantitate foarte mică de vitamina K în primele zile după naştere, deoarece aceasta nu traversează placenta în timpul sarcinii, iar intestinele nou-născutului nu au încă bacterii pentru a o produce; nici laptele matern nu conţine suficientă vitamina K pentru a acoperi necesarul sugarului, dar chiar şi bebeluşii hrăniţi cu lapte formulă au niveluri scăzute de această vitamină timp de câteva zile sau chiar săptămâni după naştere. De aceea, pentru a preveni riscul apariţiei bolii hemoragice a nou-născutului, s-a introdus acum mai bine de 20 de ani, administrarea unei injecţii cu vitamina K imediat după naştere. Ulterior, vitamina K se poate asimila din legume verzi, varză de Bruxelles, broccoli, pătrunjel.

Pe lângă importanţa vitaminelor, trebuie subliniat şi aportul mineralelor la buna funcţionare a organismului.

Fierul este responsabil în primul rând de producţia de hemoglobină şi de oxigenarea ceulelor roşii. De aceea, e bine ca micuţul tău să găsească la masă ficat, carne (roşie în special), orez, leume verzi, pere, prune uscate şi stafide.

Zincul , găsit în ouă, carne de curcan, seminţe de dovleac, are un rol important în dezvoltarea normală a anticorpilor, ce apără organismul de orice pericol din afară.

Seleniul are efecte dovedite ştiinţific de stimulare a sistemului imunitar, ajutând la combaterea contaminării şi diminuarea atacurilor virale. Îl găsim în cereale integrale, peşte, brânză, carne albă, dar şi în ficat, roşii, broccoli, usturoi, orez brun, ouă.

Deşi prima reacţie este să-l fereşti pe cel mic de grăsimi, trebuie să ştii faptul că există unele grăsimi sănătoase, care sunt o sursă importantă de energie şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezităţii. Grăsimile furnizează organismului acizi graşi esenţiali – Omega 3 şi Omega 6, pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar îi sunt necesari pentru o serie de procese. De asemenea, grăsimile au şi rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile – A, D, E şi K din alimente. Grăsimi sănătoase putem oferi micuţilor din avocado, peşte (mai ales somon), măsline, ciocolată neagră, măsline, nuci, alune şi seminţe.

Beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate sunt nenumărate, aşa încât merită depus orice efort pentru asigurarea unui meniu variat, din surse de încredere, micilor comori din vieţile noastre de părinţi şi să nu uităm binecunoscutul dicton latin “mens sana in corpore sano”.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,