Sărbători

Publicat in 01/04/2014

Paştele

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi…

… de ce se vopsesc în roşu ouăle de Paşti şi de ce au devenit ele simbolul sărbătorii Învierii Domnului? Maica Domnului a venit să-L plângă pe Iisus răstignit şi a aşezat un coş cu ouă sub cruce. Ouăle s-au înroşit de la sângele lui Iisus ce picura de pe cruce. Tradiţia românească consideră oul roşu simbol al nemuririi şi al prosperităţii.

… de ce se ciocnesc ouăle de Paşti? Prin ciocnirea ouălor şi rostirea cuvintelor “Hristos A Înviat!” deschidem simbolic mormântul lui Iisus, fiind martori şi părtaşi la Învierea Domnului Iisus Hristos.

… că Iepuraşul de Paşte, cel ce aduce ouăle roşii, îşi are originea în Germania? În multe culturi, iepurele este un mesager sacru al divinităţii.El a devenit mesagerul mult iubit al cadourilor pentru copii, ascunse în casă sau prin grădină. Originea tradiţiei Iepuraşului de Paşte se regăseşte în sărbătorile pre-creştine ale fertilităţii dedicate zeiţei Eostre, zeiţa Lunii în ţările din nordul Europei. O veche legendă spune că, într-o iarnă, zeiţa Eostre a găsit o pasăre rănită, pe câmp, în zăpadă. Zeiţa a vrut să o salveze de la moarte, aşa că a transformat-o într-o iepuroaică, dar i-a lăsat posibilitatea de a depune ouă. În semn de mulţumire pentru binefăcătoarea sa, iepuroaica obişnuia să decoreze ouăle făcute şi să le dăruiască zeiţei. Festivalul păgân al Eostrei coincidea de altfel cu învierea lui Iisus, prin urmare s-a făcut uşor adoptarea sa sub mantie creştină.