Sarcina şi naşterea privite din alt unghi

Publicat in 03/12/2014

Graviditatea este o stare de devenire: un copil nenăscut devine capabil de a vieţui în afara mediului sigur, protector şi pe deplin îndestulător oferit de trupul mamei sale, iar dvs şi partenerul deveniţi părinţi. Această stare durează aproximativ nouă luni şi vă oferă prilejul de a învăţa, de a vă adapta, de a planifica şi de a face pregătiri pentru rolul de părinte.

Graviditatea este o experienţă de creştere pozitivă pentru majoritatea părinţilor în devenire. Este timpul pentru a vă pune la punct un sistem de sprijin – de a discuta cu alte femei însărcinate, taţi sau viitori taţi, sau persoane care tocmai au devenit părinţi, de a căuta specialiştii potriviţi în caz de nevoi speciale, de a urma cursuri pregătitoare în vederea naşterii şi a noului rol asumat.

Naşterea înseamnă mai mult decât a da viaţă unui bebeluş. Ea înseamnă naşterea unei mame, a unui tată, a unor fraţi, surori, bunici… Într-o singură zi (mai mult sau mai puţin) sunt transformate multe vieţi, dar a niciunuia în asemenea măsură precum cele ale părinţilor şi, evident, a nou-născutului.

Ziua în care daţi naştere unui copil va rămâne adânc întipărită în memoria dvs pentru tot restul vieţii, cu amintiri extrem de vii şi trăite profund. Iar amintirile pot fi influenţate în mare măsură de felul în care sunteţi îngrijită de medici, moaşe, asistente. Faptul că ştiţi acest lucru vă poate motiva să faceţi dinainte tot ce puteţi pentru a vă asigura că vă veţi aminti acest eveniment într-un mod pozitiv.

Alegerile pe care le faceţi – unde să naşteţi, cine să vă îngrijească, pe cine să aveţi alături în timpul travaliului şi al naşterii şi strategia generală pe care o preferaţi în ceea ce priveşte naşterea vor determina în mare măsură dacă veţi beneficia de îngrijirea care duce la mulţumire sau nemulţumire pe termen lung.

Sarcina şi naşterea deopotrivă nu sunt o boală, spre deosebire de alte situaţii care cer sprijin medical, sunt o stare normală şi sănătoasă. Naşterea, mai ales, este un eveniment deosebit de intim şi cu înaltă încărcătură emoţională. Implicarea activă în îngrijirile primite şi prezenţa unui personal de îngrijire competent, amabil şi respectuos vor contribui la asigurarea unui maxim de siguranţă pentru dvs. şi nou născut, precum şi a unui sentiment de mulţumire şi împlinire după naştere.

De asemenea, trebuie menţionat că, deşi naşterea nu este o boală acută, ea poate fi un moment stresant, care uneori poate depăşi graniţele normalului şi impune necesitatea intervenţiei medicale.

Necesitatea intervenţiilor medicale trebuie evaluată cu multă grijă. Dacă se recurge la ele în absenţa unor probleme sau complicaţii, intervenţiile medicale pot întrerupe procesul normal al naşterii. Mai multe detalii despre acest lucru într-un articol viitor.

 

Adina Iancu – Moaşă independentă, educator perinatal, consultant alăptare, formată şi ca doula

Ofer servicii de consultanţă pre şi postnatală, pregătire a perineului pentru naştere şi re-educare abdo-perineală după naştere, consiliere de alăptare, cursuri de masaj al bebeluşului, serviciu de însoţire a naşterii tuturor femeilor care îşi doresc un sprijin eficient la naştere, atât în cadru spitalicesc, cât şi în afara lui. Mă puteţi găsi pe Facebook, la MamiCenter.

Tags: , , ,