Scurt update la o bibliografie românească a autismului

Publicat in 06/01/2015

de Ileana Achim, mamă a 5 copii dintre care unul diagnosticat cu autism, administrator ed. Frontiera

De câțiva ani de zile mă ocup de o nișă de carte mai aparte : cărți de terapie pentru copiii cu autism și alte dizabilități. Deși nici un plan de organizare nu a reușit să pună puțină ordine în casa mea cu 5 copii, m-am încăpățânat să pun moț haosului familial cu editura mea (mică, dragă și bună de pus în cui când nu am vreme de ea). Am învățat cum să fac o factură, cum să mă cert cu distribuitorii, cum să negociez rabaturile și cum să vorbesc cu tipografii. Traduc, redactez, cumpăr drepturi de autor, corectez cu ochii somnoroși ultimul șpalt. Mă bucur ca un copil când iese o carte din tipar, pe urmă îmi dau seama speriată că trebuie să încep să mă agit dacă vreau să o și vând. Nu sunt genul care să strige în gura mare ce marfă bună are și oricum nu știu să scriu discursuri care să agațe. În plus, oamenii care au nevoie de cărțile editate de mine sunt foarte puțini, aproape că mă simt ca într-un club în care ne facem cadouri cu subînțeles unii altora. Mai mult de una-două cărți pe an nu pot să scot, deci pot zice cu mâna pe inimă că sunt editor din an în Paște. Ceva de citit primăvara și ceva de citit toamna, cam atât mă pot întinde și nici nu nădăjduiesc la mai mult. Sau poate o să nădăjduiesc când autismul va fi cel puțin la fel de interesant ca bosonul lui Higgs pentru Nick Cave și magnații se vor înghesui să sponsorizeze edituri indie cu producție underground.

De ce cărți pentru copiii cu autism?

Dar de ce nu ? Pentru că iată de ce da. In primul rând, îmi plac cărțile, de când mă știu am stat cu nasul în ele, meseria mea e legată de cărți, din cărți ar trebui să mă întrețin (mă rog…) și așa mai departe. În al doilea rând, am mare drag de copii (când nu mă obosesc prea tare 🙂 ) și cred că merită toate eforturile să te îngrijești de tipărirea cărților pentru ei. În al treilea rând, fata mea cea mare, Maria, este un copil cu dizabilități severe și m-a silit să citesc literatură de specialitate cu același nesaț cu care citeam teorii literare în timpul facultății. Așa că, firesc, mi-am dorit să văd publicate în ediții românești bine traduse și îngrijit editate cărțile pe care le întorsesem pe toate părțile pentru a obține de la ele răspunsuri și soluții necesare vieții mele alături de Maria.

« Cum reușești ? »

E o întrebare pe care o aud de multe ori, dar la care nu am răspuns. Nu, nu reușesc nimic. Nici o zi nu seamănă cu alta, nici un an cu cel precedent. Când cred că m-am organizat impecabil și o să bifez tot ce mi-am propus, brusc nu mai am „de lucru” și editura pare că-și dă duhul din lipsă acută de comenzi. Dimpotrivă, când am copiii bolnavi (eventual toți deodată), iar eu sunt nedormită și morocănoasă, încep să curgă comenzile sau telefoanele, iar frustrarea mea se ridică la cote alarmante – pentru că la poștă nu pot ajunge să expediez comenzile, iar la telefon nu pot răspunde când se aud urlete de copii în jur. În fine, există și momente binefăcătoare, când lucrurile se armonizează și mi se pare că așa va fi mereu de atunci încolo (Greşit!). Prin urmare, nu știu ce înseamnă să reușești – undeva târziu, când voi trage linia, voi pricepe, poate, ce s-a împlinit și ce nu.

Acestea fiind zise, mă bucur să dau drumul în lume fiecărei cărți noi pe care o am în plan. Mă bucur să știu că există copii care vor învăța mai bine și mai rapid ajutați de aceste cărți. Așa cum, desigur, mă bucur că am libertatea de a pune oricând în buzunar editura mea cea mică și de a pleca cu familia la plimbare :).

www.editurafrontiera.ro
Email: ileana@editurafrontiera.ro
Telefon: 0736 410 433

logo ed. frontiera

Tags: , , , , , , ,