The Brain Walk – jocul familiei armonioase şi împlinite / un joc pt întreaga familie / un joc pt o familie împlinită

Publicat in 08/01/2014

Din păcate, sistemul nostru educaţional nu sprijină în mod activ dezvoltarea copiilor pe baza valorilor umane cum sunt curajul, onestitatea, compasiunea, încrederea, acceptarea şi discernământul. Dar, pentru părinţii interesaţi şi conştienţi că o viaţă bună şi de succes nu se poate clădi altfel decât având aceste valori la bază, există soluţii. Una dintre ele este THE BRAIN WALK.

Ne-a şoptit o păsărică despre acest instrument, dezvoltat sub forma unor jocuri pentru o viaţă nobilă, care au fost create pentru a creşte respectul de sine, a soluţiona problemele relaţionale, a dezvolta capacităţile de leadership, etc. Şi pentru că ştim că publicul nostru este format din părinţi informaţi, educaţi şi preocupaţi de dezvoltarea personală a lor şi a copiilor lor, am considerat necesar să oferim încă o piesă din puzzle-ul educaţiei eficiente a zilelor noastre. Vă prezentăm The Brain Walk, prin prisma doamnei Ramona Lăcătuş – Master Coach acreditat în traininguri pentru corp, minte şi suflet – care ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest pachet, indispensabil oricărei familii.

1. Ce este The Brain Walk? Cum l-aţi descrie pe scurt, pentru cineva care nu a auzit niciodată de el?

Este un pachet cu instrumente de dezvoltare personală şi profesională prin coaching.

2. Care este conceptul de la baza acestui program?

Coaching-ul este o metoda de dezvoltare personală şi profesională foarte eficientă. Şi în România, din ce în ce mai multe firme şi persoane individuale apelează la coaching pentru a găsi soluţii la problemele şi obiectivele lor. Nu toată lumea însă îşi poate permite financiar să lucreze cu un coach personal. Aşa că am creat, la un preţ rezonabil, un pachet de self-coaching pentru familii, tineri şi copii, care cuprinde 3 metode de coaching şi 48 de joculeţe bazate pe valori umane, astfel încât orice familie să poată avea acces la ele.

3. Cine, unde şi când a conceput acest program?

Metodele The Brain Walk au fost concepute de Betska K-Burr, o canadiancă care a primit numeroase premii internaţionale pentru inovaţie în domeniul dezvoltării umane. Ea a studiat timp de 15 ani legătura dintre corp, minte şi suflet şi mecanismele prin care se pot produce schimbări de comportament. A studiat munca unor oameni de ştiinţă ca Bruce Lipton şi Candace Pert şi a creat peste 80 de metode de coaching deosebit de complexe, numite Power Coaching with Mind Kinetics. The Brain Walk este una dintre aceste metode, suficient de simplă pentru a fi folosită de orice persoană şi în acelaşi timp suficient de complexă încât să producă rezultate de excepţie.

4. Cui i se adresează, cine îl poate folosi, cine poate beneficia de pe urma lui?

Pachetul The Brain Walk pentru familii, tineri şi copii poate fi folosit de părinţi cu copii peste 5 ani, care doresc să le dezvolte copiilor atât inteligenţa raţională, cât şi pe cea emoţională. Se poate lucra cu copii hiperactivi, copii cu probleme la şcoală. Poate fi folosit de educatori în grădiniţe şi de învăţători în şcoli. Adolescenţii se pot cunoaşte pe ei înşişi mai bine şi pot înţelege care este drumul lor în viaţă. Pot face faţă mai uşor problemelor legate de dependenţe de droguri, alcool, tutun şamd. Studenţii îşi pot creşte capacitatea de a învăţa rapid şi eficient, îşi pot dezvolta creativitatea şi intuiţia. Orice adult îl poate folosi pentru a găsi răspunsuri şi soluţii la problemele şi obiectivele pe care le are.

5. Care sunt de fapt beneficiile? Ce se urmăreşte prin aplicarea lui? De ce l-ar folosi cineva?

Beneficiile utilizării acestor metode ar fi pe scurt :

  • Accesarea ambelor emisfere cerebrale, ceea ce înseamnă că ne folosim întreaga capacitate intelectuală
  • Eliminarea încărcăturii emoţionale negative (sentimente negative, emoţii, frici) aferente unor evenimente trecute, care duce la claritate şi gândire pozitivă
  • Creşterea atât a IQ (inteligenţei raţionale), cât şi a EQ (inteligenţa emoţională), adică încrederea în sine şi în alţii, motivarea, capacitatea de a relaţiona cu cei din jur într-un mod optim.
  • Creşterea intuiţiei şi a creativităţii
  • Găsirea de soluţii la proiectele pe care le avem în viaţă

6. Cum se foloseşte? Cât este de greu de folosit? Trebuie lucrat împreună cu un trainer, sau se poate folosi şi în absenţa acestuia? Sunt necesare anumite cunoştinţe în psihologie, pedagogie, etc. pt a putea fi folosit?

Metoda The Brain Walk este un exerciţiu simplu format din câteva întrebări, folosirea unor carduri pe care sunt scrise valori umane şi folosirea unei hărţi mentale. Orice persoană, de la un copil de 5 ani până la un bătrân de 90 şi peste, îl poate folosi cu uşurinţă. Nu este necesară prezenţa unei persoane specializate pentru a fi folosit. Pachetul include un manual cu instrucţiuni amănunţite şi exemple. Nu sunt necesare cunoştinte în vreun domeniu specific.

7. Cum se foloseşte raportat la timp? Adică: cât timp / zi, cât dureaza programul? În cât timp se văd rezultatele?

Eu recomand folosirea acestor metode de self-coaching o dată pe zi, 5 zile pe săptămână. Sunt 3 metode : cea completă durează 40-45 minute, celelalte două dureaza aproximativ 15 minute fiecare. The Brain Walk este un exerciţiu de aerobică mentală, prin urmare aşa cum lucrăm ani de zile la a ne întreţine fizic, aşa ar trebui să lucrăm pe termen lung la a ne dezvolta creierul, creativitatea şi intuiţia. Am avut persoane care au obţinut soluţii extraordinare chiar la prima folosire a metodelor. După primele 2-3 luni, se pot vedea rezultate concrete de genul: modificarea unor comportamente neconstructive, creşterea productivităţii, îmbunătăţirea rezultatelor la şcoala sau la muncă, şamd.

8. Prin ce se deosebeşte de alte programe de dezvoltare personală? Care sunt particularităţile lui, avantajele pe care le are comparativ cu alte programe?

Mulţi dintre noi am făcut multe cursuri pe diverse teme. Şi nu de puţine ori, avem dificultăţi în a ne schimba anumite comportamente sau a produce anumite rezultate. Fie că este vorba de carieră sau de relaţii personale, de încrederea în sine sau de banii pe care îi câştigăm, lipsa de rezultate într-un anumit domeniu este dată de anumite convingeri negative subconştiente sau de evenimente şi eşecuri din trecut, care au lăsat o încărcătură emoţională negativă asupra noastră. Putem avea blocaje mentale, emoţionale, spirituale sau fizice ce trebuie îndepărtate. Ele se manifestă la nivel fiziologic, celular, printr-o subnutrire a celulelor care se ocupă cu procesul de gândire. De aceea, pe acele domenii unde nu avem rezultatele pe care le dorim, avem de multe ori experienţa de blocaj, neclaritate sau stagnare. Prin metodele The Brain Walk se îndepărtează încărcătura emoţională negativă, acest lucru ducând la o transformare fiziologică. Celulele ajung să fie din nou hrănite de sânge, iar acest lucru duce la accesarea creativităţii şi inutiţiei noastre, pentru a găsi soluţii inovatoare la orice problemă sau rezultat dorit. Prin urmare aceste metode se bazează pe ştiinţă, de aceea produc rezultate de fiecare dată, lucru care este rar întâlnit în industria de coaching şi training.

9. Ce conţine pachetul pe care îl primeşte cel ce comandă?

Pachetul The Brain Walk pentru familii, tineri şi copii cuprinde un manual cu instrucţiuni, care are la sfârşit harta The Brain Walk, 2 seturi de carduri cu valori umane, o cărticică de buzunar care conţine 48 de joculeţe pentru a trăi o viaţă nobilă, şi separat o a doua hartă The Brain Walk. Am inclus în pachet 2 hărţi şi 2 seturi de carduri pentru că acest pachet este destinat familiilor şi am vrut să dăm posibilitatea ca 2 persoane să lucreze în acelaşi timp cu metoda noastră. De exemplu, mama poate lucra acasă cu copiii, iar tatăl poate lua o hartă şi un set de carduri şi poate lucra cu echipa lui de vânzări legat de creşterea afacerii.

10. În afara acestui pachet, sau suplimentar lui, organizaţi cursuri, seminarii, workshop-uri, pentru cei interesaţi să ia contact sau să aprofundeze principiile The Brain Walk (în special pentru părinţi, dar nu numai)?

Aproape în fiecare săptămână organizez o sesiune online de coaching de grup, în care vorbesc despre principiile din spatele metodei The Brain Walk, cum funcţioneaza ele şi fac o demonstraţie a acestui instrument. Participarea la acest webinar este gratuită şi orice persoană care a cumparat pachetul sau care intenţionează să îl cumpere şi doreşte să probeze mai întâi metoda, poate participa pentru a întelege cum se foloseşte. Detalii despre aceste webinarii puteţi găsi pe pagina de web a şcolii noastre www.wisdomcoaching.ro şi pe pagina de facebook a şcolii https://www.facebook.com/wisdom.coaching.ro.

Tags: