Tratamentul homeopatic al problemelor digestive

Publicat in 03/10/2013

Dr. Mariana Alecu

Centrul de Medicină Integrativă Lotus Life Târgu-Mureş

 

Este o bucurie să vorbim din nou despre homeopatie, mai ales că de această  dată intenţia noastră este să oferim un instrument rapid pentru tratarea, chiar şi acasă, a diferitelor boli acute.

Nu este o noutate faptul că de multe ori pacienţii apelează direct la  cunoştinţele medicale personale, cel puţin în primele ore sau zile de la debutul simptomelor. Despre homeopatie ştim că acţionează cu atât mai prompt cu cât se administrează mai rapid, uneori administrarea imediată după debutul simptomelor poate duce la vindecări incredibil de rapide, în ore sau chiar minute.

Să reţinem că recomandarea făcută de farmacist sau administrarea medicamentelor conform cunoştinţelor medicale, indiferent din ce sursă provin acestea, nu se poate substitui consultului medical, care cuprinde o anamneză mai detaliată, examinarea fizică a pacientului şi uneori investigaţii paraclinice, şi de aceea pacientul trebuie  să se prezinte şi la medic, fie el homeopat, fie alopat.

În plus, tratamentul homeopatic poate fi urmat şi în paralel cu orice alt tratament, chiar şi alopatic, nu există contraindicaţii pentru asociere. De asemenea, pot fi recomandate în paralel orice alte preparate naturiste sau OTC aflate la îndemână în farmacie. Este posibilă şi asocierea de 2-3 remedii homeopatice unitare pentru acoperirea tabloului simptomatic. Preparatele homeopatice complexe nu se asociază, ele constituind deja combinaţii elaborate ale mai multor medicamente unitare.

Înainte să trecem la recomandările propriu-zise, să ne reamintim cum se prezintă medicamentele homeopatice. Remediile unitare sunt produse sub forma de granule ambalate în tuburi de 4 g. Preparatele complexe care conţin mai multe remedii unitare combinate pot apărea sub formă de tablete, siropuri, unguente şi uneori granule.

Cum se administrează? De cele mai multe ori, preparatele orale se recomandă să fie ţinute sub limbă până se dizolvă, însă ele pot fi şi mestecate. Pentru granule, doza unitară variază între 3-5 granule care este bine să fie administrate pe gol, înaintea meselor cu aproximativ 15 minute.

Pentru homeopaticele unitare administrate acasă, se recomandă alegerea unei diluţii joase-medii, de exemplu CH 7-CH 9.

Ritmul de administrare în aceste situaţii este de aproximativ trei ori pe zi, mai frecvent în cazul simptomelor foarte intense şi rărit pe măsura ameliorării. În unele situaţii supraacute cu manifestări recente şi marcate, administrarea se poate face foarte frecvent, chiar şi odată la 1-2 ore.

Şi acum, concret, să trecem în revistă situaţii frecvent întâlnite în practică pentru care există mari şanse ca pacientul să se adreseze direct în farmacie. În acest articol vom trata rezolvarea rapidă a principalelor simptome digestive. Am preferat o abordare schematică pentru uşurinţa parcurgerii şi căutării.

Tulburări digestive frecvente:

  • Diaree, vărsături, febră, după ingestie de alimente alterate – Arsenicum Album CH 9, cel mai frecvent folosit
  • Diaree nedureroasă, epuizantă, sindrom de deshidratare – China CH 9
  • Diaree sau constipaţie (cu scaune sferice netede, fragmentate sau impactate), diaree imperioasă matinală, colici, pacient iritabil, tendinţă la agitaţie (colicile sugarului), alternanţă diaree-constipaţie, peristaltism accentuat cu hipertonie sfincteriană, valabil şi la nivelul vezicii urinare – Nux Vomica CH 9
  • Colici de mare intensitate ameliorate la flexia abdomenului (ghemuire), eventual în context conflictual (ceartă) – Colocynthis CH 9
  • Diareea din timpul puseelor dentare, scaune verzui (valabil pentru majoritatea simptomelor de la dentiţie, inclusiv febră, salivaţie, agitaţie, tuse, rinoree, sugarul bagă toate degetele în gură şi se linişteşte doar legănat în braţe, în cărucior sau plimbat cu maşina) – Chamomilla CH 9
  • Vărsături în jet, imediat postalimentar, +/– diaree apoasă (regurgitările sugarului) – Aetusa Cynapium CH 9

 

În toate aceste cazuri, este de reţinut faptul că prezentarea la medicul homeopat sau alopat este obligatorie în cazul unei urgenţe medicale sau dacă simptomele nu cedează în 2-3 zile. Indicaţiile de mai sus nu se substituie consultului medical, aceste simptome putând ascunde situaţii severe care pot fi depistate doar de către medic